Szellemi táplálékot is kínál Sipos Róbert Hódmezővásárhely - Kézzel őrli a búzát, dagaszt, kemencében süt – így készíti a kenyeret a vásárhelyi Sipos Róbert, legalábbis egy-egy bemutatón, vásárban. Pékként a hagyományőrzésre koncentrál, miután elege lett a „felturbózott" pékáruból.
Nemcsak finomat akar sütni kétmázsás, saját kézzel készített mobil kemencéjében, szellemi táplálékot is szeretne kínálni – mondja Sipos Róbert vásárhelyi hagyományőrző pék. Modern, az előírásoknak megfelelő – ahogy fogalmaz – „saválló" konyhai háttérrel felszerelt lakókocsijából nem hiányzik a fateknő, amelyben régimódi, kovászolt tésztát dagaszt, időnként a vásárló szeme láttára. A végeredmény: kemencében sült kenyérlángos.

– A kenyérlángos olyan, mint az olaszoknál a pizza. Annak idején a maradék kenyértésztát vékonyra nyújtotta a háziasszony, majd amit talált otthon, libazsír, hagyma, tejföl, szalonna, azt rakta a tetejére. Tájegységenként változó az ízvilág, az elnevezés. Az erdélyi lapótya káposztás, a felvidéki pompos juhtúrós-tepertős – magyarázza Róbert.
Szívesen elbeszélget a kenyérlángos készítéséről a vevőivel, akik rovásírásos étlapról is kiválaszthatják, mit szeretnének enni – már ha el tudják olvasni. – Készítettem egy rovásírásos kártyanaptárt, amelyet diákoknak osztogattam. Visszahallottam, rovásírásos puskát csináltak a dolgozatra. Már megérte – meséli nevetve.
Róbertet szülei olyan szakma felé akarták terelni, amelyre „mindig szükség lesz", ezért lett pék. Tudatosan olyan pékségekben kezdett dolgozni, ahol más-más technológiát alkalmaztak. Napi 10–12 órában készített finom pékárukat, kakaós csigát, brióst. Sütött kétórás kenyereket is, de megtanulta a hagyományos, kovászolt nyolcórás változatot, amelyet „sütőlapáttal vetnek" a kemencébe. A rapid megoldások, a nem éppen minőségi alapanyagok láttán kiábrándult.
– Sajnos manapság a pénztárca mondja meg, ki mit eszik. A minőségi alapanyagokat, mint a jó lisztet, meg kell fizetni. Nem mindegy, hogy egy kenyér nyolc vagy két óra alatt készül el. Mégis az utóbbi kelendő, mert olcsóbb. Más kérdés, pár óra múlva alig lehet megenni, nemhogy másnap, harmadnap – jegyzi meg. A vásárhelyi péket mindig is érdekelték a magyar hagyományok. Hat éve egy népművészeti vásáron sütött először kenyérlángost, kelendő volt. Ma már országszerte hívják párjával, Emesével. Kézi búzaőrlés, dagasztás, kemencében sütés – lépésről lépésre mutatják be, hogyan készül a hagyományos kenyér.
Forrás: Délmagyar
Malomindítás: búzaőrléssel, kenyérdagasztással
Hódmezővásárhely - Búzaőrléssel és kenyérdagasztással fogadták a kisdiákokat és az érdeklődőket a szombati malomindító ünnepen Vásárhely határában. Az 1856-ban épült Papi-féle szélmalom 4,5 millió forintból újult meg az elmúlt években.
Forrás: Délmagyar
Péklángos a mobilkemencéből
Ínyencség és egy hatalmas ötlet a büfékocsiban sütött kenyér
Itt, Hódmezővásárhely főterén, a jégpálya szomszédságában áll egy kis büfékocsi, vagy inkább egy ősi életformát idéző kis bódé. Ebben készíti kenyérlángosát Sípos Róbert pékmester egy hagyományos, ámde mobil kemencében.Sípos Róbert (pék): Az első kemencét saját magunk kedvteléséből csináltuk, és hagyományőrző versenyen próbálkoztunk egyszer vele, és nagyon-nagy közönségsikert aratott, és így gondoltuk akkor, hogy van benne ráció, érdemes vele foglalkozni.
A gyanútlan járókelőnek a furcsa bódé után először a szűkszavú, furcsa étlap kelti fel a figyelmét. Felvidéki pompos, a dunántúli lángelő, az erdélyi lapótya, alföldi csikóslángos a kínálat. Ez utóbbiból már sejteni lehet, hogy valamiféle lángosról van szó, ám azt kevesen tudják, hogy ezek mind a kenyérlángos tájnyelvi változatai, különféle feltétekkel.
Sípos Róbert (pék): Ezek valós ételek, amiket előállítunk, Kárpát-medence szerte ez a kenyérlángos elterjedt. A kenyér kultusz amúgy is nagy volt a magyarság körében, és ugyanúgy, ahogyan a régiek elmondják, hogy gyermekkorukban hogy csinálták, próbáljuk visszahozni ezt az ízvilágot.
A hazafelé tartó Etelka néni is a kenyérlángos feliratra lett figyelmes. Ő ismeri az ősi étket, persze azt, amit az édesanyja sütött a tanyán az udvari kemencében.
Mihály Etelka (hódmezővásárhelyi lakos): Mikor kenyérsütés vólt, akkor röggelre már kisűlt az ilyen nagy lángos. Így kihúzta, kinyújtotta. Rátette a sütőlapátra, betötte a kemencébe, oszt megsült. Gyorsan. Olyan szép hólyagos volt. Mikor kivötte, akkor bezsírozta, besózta, azt csak martuk, öttük, téptük.
Nemcsak a hajdani kenyérsütés, hanem a kemence begyújtása is ősi rituálé szerint zajlik.
Sípos Róbert (pék): Őseink iránti tiszteletből a begyújtani kívánt anyagot, a taplót felajánljuk az Égieknek, a Földanyának, a Napnak, a Szélnek, és akkor kezdünk hozzá.
A pékmester a tűzgyújtáshoz is a hagyományos eszközöket használja. Egy pattintott kő segítségével gyújtja meg a taplót, itt most a gyékény gubáját. Már ez sem könnyű feladat, jó esetben 15 percet vesz igénybe.
Most úgy tűnik, hogy begyulladt a kemence. Meddig kell várni arra, hogy annyira felmelegedjen, hogy esetleg már sütni is lehessen benne?
Sípos Róbert (pék): Hát jó fél óra kell hozzá. Ez egy ilyen formájú kisebb kemence. Hát régen még többet kellett hozzá fűteni. Ez egy mobil kemence, ez potom 2 mázsás, de a régi, nagy házba beépített kemencéknél órahosszákat kellett fűteni. Megvolt, hogy mennyi fűtőanyagot használnak hozzá, és úgy tudták mérni, hogy kellő meleg-e. Azt mondják a régiek, hogy ha szénvonóval, vagy piszkavassal meghúzták a kemence alját, az szikrázott, akkor kellő meleg volt a kemence.
Sípos Róbert azonban nem egyedül őrzi a kulturális örökséget. Benkő László szakáccsal együtt szeretnék megvalósítani a mai kornak megfelelően a régi gasztronómiát. Nincsennek könnyű helyzetben, hiszen az uniós előírások miatt kénytelenek a régi faház helyett ebből a büfékocsiból árulni a péklángost.
Sípos Róbert (pék): Ha a hatóságok lehetőséget adnak rá a számomra, akkor továbbra is ezzel akarok foglalkozni. De az ilyen típusú dolgoknak mindenképpen szerintem reneszánszát éli a mai világban.
A kemence pedig nem véletlenül mobil. Rendszeresen járják az iskolákat, szerveznek kenyérsütő túrát, hogy a gyerekeket megismertessék őseik étkével, a kenyérlángossal.
Forrás: MTV


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése